Waterwerk / Babyzwemmen / zwemlesjes

Aquatherapie

Aan de hand van Watsu®, Healing Dance®, Jahara®, Wata®, Aqua Wellness.

Relaxatie, mobilisatie en proceswerk aan de hand van diverse relaxatievormen in warm water is voor iedereen een weldaad. Wanneer je door een ervaren watertherapeut individueel begeleid, gedragen, gewiegd, gemasseerd en bewogen wordt, dan brengt dit je extra ontspanning, met stressdaling als positief gevolg. Voegen we daarbij bvb. strekkingen van rug en ledematen toe dan verkrijgen we verruiming van de bewegingsuitslag. Waterrelaxatie biedt tal van voordelen, zowel op fysiek als op psychisch vlak en is ruim toepasbaar. In verschillende landen, verspreid over de wereld, maakt men dan ook gretig gebruik van deze technieken. De belangrijkste waterrelaxatie vormen die we overal ter wereld vinden zijn: Watsu®, Wata®, Healing Dance®, Jahara®, Aqua Wellness.

Shambalah is fier je al deze verschillende vormen aan te kunnen bieden (uniek in ons kleine landje). Naargelang de noden en de wensen van de klant hanteren de professionele begeleiders één of meerdere van deze behandelingsvormen. Deze kunnen eventueel ook aangevuld worden met cranio sacraal en fasciatherapie of voetreflexologie toegepast in het water.

Hieronder een beetje meer uitleg.

WATSU® (shiatsu in water) is een ontspanningsmethode waarbij men wordt gedragen, ritmisch bewogen, en gemasseerd in extra verwarmd water (35°). Door het gewichtsloos drijven in het warme water worden o.a. de rug ontlast, wervelkolom en gewrichten worden soepel bewogen en het hele lichaam wordt gestrekt en gerekt in vloeiende bewegingen. De ontspanning wordt meteen merkbaar in de ademhaling. Die komt tot rust, verdiept en verlangzaamt. In zo'n behaaglijke toestand van warmte en gewichtsloosheid zal ons lichaam nu elke onnodige spieractiviteit achterwege laten. We laten alles vanzelf los. Dit is therapeutisch gezien een ideale situatie waarin afvalstoffen kunnen worden afgevoerd, en spanningen en blokkades oplossen. Een gevoel van ruimte en vrijheid geeft een nieuwe dimensie aan onze lichaamservaring. De intense ervaring van totale, diepe ontspanning kan dagenlang doorwerken. WATSU® werd ontwikkeld door de Amerikaan Harold Dull in de jaren '80 en '90. Na zijn terugkeer uit Japan, waar hij Zen Shiatsu studeerde, begon hij de speciale stretches en massagetechnieken toe te passen in de warmwaterbronnen van Harbin Hot Springs (Californië).

Healing Dance® is een vrije variant van Watsu®, ontwikkeld door Alexander Georgeakoupoulos. Deze vorm speelt zich enerzijds af aan het wateroppervlak, maar heeft ook een onder water vorm, die we dan kunnen aanwenden bij een WATA®-sessie (zie verder). Met zijn achtergrond als balletdanser en choreograaf combineert hij in de Healing Dance® vloeiende, vrije en golvende bewegingen samen met de koesterende nabijheid, meer eigen aan de Watsu®. In water bewegen wij anders dan op het droge, eerder totaal en met de stroom mee. De druk van het water is aan alle kanten gelijk, doordat het water ons lichaam van alle kanten draagt en ondersteunt. Dat heeft een ontspannend effect en maakt de typische Healing Dance® bewegingen en stretches mogelijk, die op het land ondenkbaar zijn. Healing Dance® is perfect te combineren met Watsu®.

Met WATA® (waterdansen), ontwikkeld door Arjana Brunsweiler en AQUA WELLNESS word je in vloeiende bewegingen, stap voor stap onder het water gevoerd. De neus wordt met een neusklip dichtgehouden waardoor je de vrijheid krijgt om onder water te vertoeven. Het lichaam wordt zoals bij WATSU® gerekt en gestrekt maar de ervaring is nog meer 3-dimensioneel.

JAHARA® is een techniek die zich baseert op twee fundamentele elementen: de lichaamsstructuur en de unieke fysische eigenschappen van warm water nl. de Zachte Kracht van het warme water. Deze methode combineert een continue traagheid met specifieke zachtheid en precisie om zo tot een behandelingsvorm te komen die je bijna in een meditatieve staat brengt, doch met een heel groot bewustzijn van je eigen lichaam en wat daarin 'leeft'. Langzame, continue bewegingen worden gecombineerd met micro-aanpassingen van de lichaamsstructuur om je zo in 'alignment' en in je eigen 'center' te brengen. Bovendien past Jahara® een ononderbroken, zachte tractie op de wervelkolom toe door voortdurend hoofdwaarts te bewegen. Daardoor bekomen we een decompressie van het neuro-musculosskeletal systeem, een structurele expansie van de wervelkolom, stress- en pijnvermindering en een ruimere bewegingsvrijheid. Eventueel zal de begeleider met enkele Actieve OefeningenTM uit de Jahara®-methode je langzaam aan betrekken bij je eigen behandeling. Je ervaart een diepere rust en meer ruimte in jezelf door het verkrijgen van een juistere balans tussen ontspanning en inspanning, tussen lichaam en geest.

Met CRANIO SACRAAL en FASCIATHERAPIE, toegepast in het water, word je, ondersteund door drijfmiddelen, behandeld volgens de Cranio Sacraal en Fascia methode (zie onder rubriek massages/therapeutische behandelingen). Toegepast in warm water vormt dit een ideale combinatie met WATSU® en Healing Dance®.

De verschillende lichaams- en bewegingsvormen in het water kunnen worden ingezet ter verbetering van zowel fysieke als psychische klachten. Ze worden aangewend ter verbetering van o.a. (de lijst is verre van volledig):

  • Stress gerelateerde klachten, rugklachten, migraine en hoofdpijnen, nek en schouderklachten,
  • Fibromyalgie, reuma, artrose, osteoporose, pijn,
  • Chronische vermoeidheid, slaapstoornissen, burn-out syndroom,
  • Depressie, angsten,
  • Bij shock en traumabegeleiding
  • Zelfbeeld en eigenwaarde, persoonlijke ontwikkeling, bewustzijn, ...
  • Gevoel van vreugde, rust, stilte, evenwicht, ...
  • Als zwangerschapsbegeleiding
  • ...

Deze vormen zijn vrijwel geschikt voor iedereen: ouderen, kinderen, zwangere, sporters, rolstoelgebonden patiënten, ... Men hoeft er niet voor te kunnen zwemmen. Het kan ook geïntegreerd worden in de zwangerschapsbegeleiding, of ingezet puur voor de ontspanning, als tegenwicht voor de stress van alledag.

De fysiologische effecten van deze ontspanning zijn onder meer: verlaging van hartslag en bloeddruk, verdieping van de ademhaling, stimulering van de celstofwisseling, rekking van te kort geworden spieren en pezen, passief vergroten van de beweeglijkheid van de gewrichten, verlenging van de wervelkolom en versoepeling van het bindweefsel, pijndemping, ..

Prijs Aquatherapie (Claudine) (1u30-2u): 80 euro

Babyzwemmen

Een kwalitatief samen zijn van mama , baby en/of papa zorgt voor onvergetelijke momenten !

'Samen ga ik met mama en/of papa in het water vertoeven en bewegen, mijn ervaringswereld verruimen en gevoel krijgen van het water, vertrouwen ontwikkelen in het water en op ontdekkingsreis gaan, samen zwemmen, onder water gaan, genieten, ...'

En soms is het water ook een ruimte waarin de baby zich de baarmoederlijke ruimte herinnert, alsook elementen van zijn/haar eigen geboorte (ptre enLof post geboorte).

> Een baby is een levend wezentje met een eigen wil, een eigen levensritme, een eigen ont-wikkeling. Een bevestigend contact aanbieden, in alle openheid en zonder angst, maakt een wezenlijk verschil uit voor de ontplooiing van jouw kind en de ontplooiing van de relatie met jouw kind!  Hoe jouw baby echt de gelegenheid bieden zichzelf ten volle te mogen ont-dekken in het wonderbaarlijk warme watermilieu maakt net deze watersessies enig in zijn soort!
Aan de basis van de watergewenning ligt het leren bewegen in de ruimte en het stimuleren van de psychomotorische ontwikkeling van het kind . 
Watergewenning stelt zich tot doel baby's vertrouwd te maken met het water . Het kind beweegt spontaan en instinctief in het water .

Het water van Shambalah is 35°C en bevat een minimum aan chloor aangezien er ook met ionisatie wordt gewerkt. Een ideale omgeving dus om jong met babywatergewenning te beginnen. Het water is onderhevig aan de Vlarem voorschriften en wordt daartoe dagelijks gecontroleerd alsook door Vlarem zelf.

Wanneer ?
Dit kan op woensdag van 14u tot 15u of zaterdag van 11u tot 12u 
€11 baby + volwassene (€6 extra per bijkomende volwassene)
of
10 beurtenkaart €100 voor baby en volwassene  (€6 extra per bijkomende volwassene)

De kindjes hebben een zwempamper aan om in het water te gaan !!
Babyzwemmen is mogelijk voor baby's vanaf 6 weken 

Het babyzwemmen kan alleen op bovenstaande uren , dit om de rust te behouden voor de mensen die komen genieten in de aquatempel . 

Zwemlesjes

Pieter-jan is een ervaren zwemmer met het reddersdiploma. Hij geeft zwemlessen in een zwemschool en daarbovenop ook privé zwemlessen.
Techniek zwemmen, watergewenning, overlevend zwemmen, ...
Wij leren zwemmen aan van de 1ste kennismaking met water, tot het verfijnen van je techniek. Deze zwemlessen gaan door in Shambalah, een welness centrum met een instructiebad van 35°: ideaal voor de kleinsten.
Elke les duurt 30 minuten.
Deze privélessen zijn voor 1 tot max 3 personen.
Afhankelijk van het pakket dat je kiest schommelt de prijs tussen 30 en 22.5 euro per les
Voor meer info of om afspraken te maken
0491/55 34 76